Zelf rebus maken is erg gemakkelijk en ook nog eens erg leuk. Je kunt je fantasie en creativiteit de vrije loop laten gaan om een originele rebus te maken. Een rebus is een populaire puzzelvorm, waarbij je een woord of zin uitbeeld met figuren. Je voegt letters toe, verwijdert letters en vervangt letters om de rebus lastiger te maken. Rebussen worden al eeuwenlang gebruikt om woorden, zinnen en namen uit te beelden. Veel Middeleeuwse wapenschilden zijn rebussen.

Zelf rebus maken is leuk en leerzaam voor met name kinderen. Kinderen leren spelenderwijs de spelling van woorden en leren om te gaan met de taal. Het zelf maken van een rebus stimuleert de creativiteit van kinderen.

Een zin bedenken
Wil je zelf een rebus maken, dan bedenk je eerst een leuke zin. Deze zin ga je met je rebus uitbeelden. Je maakt je rebus lastiger wanneer je moeilijke woorden gebruikt. Bedenk tijdens het maken van de zin ook alvast hoe je de verschillende woorden wilt uitbeelden. We gebruiken hier de volgende voorbeeldzin: Het weer is slecht.

De woorden uitbeelden
Het leuke van zelf een rebus maken is dat je zelf kunt bepalen hoe je ieder woord gaat uitbeelden met een tekening. Meestal maak je voor ieder woord van de zin een aparte tekening. Lange woorden kun je opsplitsen in twee of meer tekeningetjes. Je kunt een woord letterlijk uitbeelden. Het woordje weer kun je bijvoorbeeld uitbeelden met een wolkje en een zonnetje. Het is echter leuker om de woorden uit te beelden met tekeningen die niet letterlijk het woordje uitbeelden.

Zo kun je het woordje weer ook uitbeelden met een tekeningetje van een beer. Onder de tekening zet je vervolgens “b = w“. Dit betekent dat de puzzelaar de letter b moet vervangen voor de letter w, waardoor je dus het woord weer krijgt. Op dezelfde manier kun je ook letters toevoegen (met een +), of juist letters verwijderen (met een -). Probeer dit af te wisselen. Wil je zelf een goede rebus maken, dan voeg je letters toe, verwijder je ze en vervang je ze ook regelmatig. Hoe meer aanpassingen je doet, hoe lastiger de rebus wordt.