Een rebus maken gratis is erg gemakkelijk en leuk. Het internet staat vol met rebussen die je kunt gebruiken, maar het is ook leuk om zelf een rebus te maken. Een rebus is een puzzel waarbij je woorden of hele zinnen uitbeeld met figuren. Onder deze figuren kun je aangeven dat er letters toegevoegd, vervangen of verwijderd moeten worden.

Al eeuwenlang worden rebussen gebruikt om een woord of naam uit te beelden. Zelfs in het oude Egypte werden al rebussen gemaakt. Met de onderstaande tips kun je gemakkelijk een rebus maken gratis. Het maken van een rebus is zeker voor kinderen niet alleen leuk, maar ook leerzaam. De creativiteit wordt gestimuleerd en kinderen leren daarnaast spelenderwijs de spelling van woorden.

Verzin een goede zin voor de rebus
Wil je een rebus maken gratis, dan moet je eerst een leuke zin bedenken om te gebruiken voor je rebus. Deze zin ga je uitbeelden met kleine tekeningetjes. Ben je de zin aan het bedenken, denk dan ook gelijk na over de tekeningetjes die je hierbij kunt maken. Zo kun je direct beoordelen of je zin leuk genoeg is voor een rebus. Je kunt een rebus lastiger maken door moeilijke en lange woorden te gebruiken in je zin.

Je zin uitbeelden
Heb je een originele zin bedacht, dan begin je met het maken van de rebus zelf. Je kunt een rebus maken gratis door zelf simpele tekeningetjes te maken. We gebruiken als voorbeeld de zin: “Ik teken nu een rebus”. Meestal beeld je alle woorden van de zin afzonderlijk uit. Lange woorden kun je met twee of meer tekeningetjes uitbeelden.

Het woordje teken uit het voorbeeld kun je bijvoorbeeld uitbeelden met een tekening van een deken. Onder de tekening zet je “d = t“. Dit betekent dat de puzzelaar de letter d moet vervangen voor de letter t. Zo krijg je dus het woordje teken. Op dezelfde manier kun je ook aangeven dat er een letter moet worden verwijderd (met een -) of een letter moet worden toegevoegd (met een +). Hoe meer letters de puzzelaar moet veranderen, hoe lastiger de rebus wordt.